dinsdag 6 januari 2009

Oss, Museum Jan Cunen


Op dit moment worden er in het Museum Jan Cunen, twee totaal verschillend ogende kunstenaars gepresenteerd. Nog enkele dagen tot 11 januari kunnen we het werk zien van Han Schuil (1958, Voorschoten) met name een 'schilderij', alkalyt op aluminium, zonder titel, dat is geschilderd in drie groene en een licht gele vlak, die als kwadranten het vlak verdelen. Dit werk is eind 2006 verworven door het museum en vormt als zodanig de aanleiding voor de tentoonstelling 'Crashed and Gobsmacked'. Schuil noemt zich zelf een figuratie schilder maar de figuratie in zijn werk is meer en meer geabstraheerd tot beelden met een krachtige signaal werking als tekens, iconen van moderniteit.


De tweede kunstenaar is Ronald Ophuis (1968, woont en werkt in Amsterdam) met zijn zeer groot formaat schilderijen met confronterende onderwerpkeuze. Obsure voorstellingen die de donkere aspecten van onze samenleving uitbeelden; pijn, lijden, geweld, executie, verkrachting. Genoemd wordt dat Ophuis 'het kwaad' een gezicht wil geven?
Beide kunstenaars zeggen over hun werk, dat ze 'impact' proberen na te streven. Ik zou zeggen beoordeel zelf het werk van deze twee geheel verschilend werkende kunstenaars, reis eens af naar Oss en onderzoek wie de hardste of heftigste indruk op je maakt.

fotobijschrift: foto 1 Zonder titel 2000, Han Schuil, foto 2 Birkenau II 2003 Ronald Ophuis

Geen opmerkingen: