vrijdag 19 december 2008

Een Kwestie van Mooi of ...?

Getriggerd door de reclame van het Natuurmuseum Brabant in Tilburg.
Daar is de tentoonstelling te zien: “Wat heet mooi?” die daar nog te zien is tot 13 september 2009. Tijd genoeg zou je zeggen, maar toevallig had ik de kans om daar deze week even naar binnen te lopen.

Het idee om vanuit dit museum een bijdrage te willen leveren aan deze discussie vind ik aller aardigst. Immers het adagium 'Artis magister natura est': de natuur is de leermeesteres van de kunst, waart hier rond. De tentoonstelling wil aanzetten tot nadenken over de relatie tussen natuur, kunst en evolutie. Acht kunstenaars en flink wat bizarre dieren helpen daarbij. De museumdirecteur Frans Ellenbroek leidt je in video commentaren 'persoonlijk' rond door “WAT HEET MOOI?”

De vraag wordt opgeroepen: “Is kunst wel ergens goed voor?”Met de evolutie van menselijk kunstgedrag als rode draad kom je langs de thema's van de tentoonstelling. Is kunst gewoon pronkzucht? Kunnen dieren elkaar ook mooi vinden? Hoe kijkt een kunstenaar? Moet kunst vernieuwend zijn? Is kunst misschien een bron van troost of ontspanning, een goed middel tegen tobben en piekeren? 'Kunst van Nu' van acht verschillende kunstenaars is werk tentoongesteld (Koen Delaere, Guido Geelen, Danielle van Broekhoven, Haitske Teunissen, Dorien Plaat, Nan Groot Antink, Sjef Voets en Emily Hermans). Verder zijn interviews met hen te zien, over de thema's in de tentoonstelling, gemaakt door leerlingen van het St.-Odulphuslyceum uit Tilburg.
Gaande weg wordt je bijgespijkerd over een aantal aspecten, die ingaan op menselijke eigenschappen en specifiek menselijke mogelijkheden (door ons grote brein) en onze zintuiglijkheid, onze taal, onze speelsheid. Zo wordt vlotjes een bijdrage geleverd aan de grondslag die ons laat differentiëren tussen mooi of niet mooi.
Goed, het is een beetje een troosteloze opstelling, krapjes, grijs en tja, alles moest er in. Ook de formule van de zichzelf verklarende tentoonstelling met ‘auto-uitleg’ roept jeukaanvallen bij mij op, maar het onderwerp is prikkelend en de kleine interviews met die acht kunstenaars op hun ateliers, uitgevoerd door middelbare scholieren zijn zo ontwapenend. Bijvoorbeeld Guido Geelen, Emily Hermans, Danielle van Broekhoven of Nan Groot Antink. Super educatief maar gewoon wel even doen. Gelukkig moedigt Frans Ellenbroek zijn bezoekers aan, om vervolgens ook nog even de gang naar het De Pontmuseum te maken, waar de kunst natuurlijk echt tot haar recht komt op de manier zoals het daar gepresenteerd wordt.

maandag 8 december 2008

TILBURG, DE PONTMUSEUM

Wanneer heeft u voor het laatst een familieportret gemaakt of laten maken?
En hoe staat u er op, zo samen?


Thomas Struth, Familienleben. Nog te zien tot en met 22 februari 2009
fotobijschrift: The Family Bernstein (1990)

vrijdag 5 december 2008

VERBINDING BRABANT



Kunst en cultuur inspireert! Door Brabant loopt een fijnmazig net van kunst en cultuur. Tal van instellingen en zonder dat zij of wij zich daar bewust van zijn, maken we een start met het in kaart-brengen van deze rijkdom. In Brabant ligt een bijzondere kunst- en culturele infrastructuur: Musea, theaters, kunstruimtes, concert-podia en nog veel meer andere bijzondere plekken, die wij gaan ontdekken. Gaan zien wat er waar te zien, luisteren naar dat wat te horen valt en beleven wat er te ervaren is.





Op ARTMAZE BRABANT laten wij u hier kennis mee maken en zoeken we die plaatsen op. Hier vertellen we wat voor bijzondere dingen er gaande zijn en zullen we u hierbij betrekken. Trekt u maar vast uw cirkel met twintig, dertig, vijftig, tachtig of honderd kilometer als straal. In elke cirkel past een kunst verhaal.

Be amazed on Artmaze!



Wordt vervolgd... met de vijf W's van wie, wat, waar, wanneer en waartoe door heel Brabant.



Foto bijschrift:
foto 1. De bonte krab gang, een reconstructie uit 1996 Chiel Jansen en Ad Willemen, T-Podium/ foto 2. Detail uit Maria Eichhorn (1962) Aktiengesellschaft 2002, Van Abbemuseum / foto 3. John Körmeling (1951) HiHa 1992, Van Abbemuseum